Se putea aborda mai bine problema diurnelor? Capcane, riscuri, dar și interese ascunse analizate alături de Augustin Hagiu, consultant în transporturi. Interviul, înregistrat cu două săptămâni în urmă, nu a fost postat până astăzi pentru a evita riscul descurajării protestului din 29 septembrie.

Diurnele reprezintă încă o problemă nerezolvată și aparent nerezolvabilă în actualul context politic. Totuși, a apărut în Parlament o inițiativă legislativă în legătură cu amnistia… O discuție cu Ion Lixandru, coordonator task infrastructură CDR (Coaliția pentru dezvoltarea României).

… Controale „la sânge”, la sediul celor care manipulează tahograful, sau se vor sustrage cântarului, în trafic. Inspectorul de stat șef al ISCTR, Gavril Daniel Bejușca, a transmis, prin intermediul Dialogurilor ZIUA CARGO, un mesaj privind schimbarea opticii de control, care își propune să lupte împotriva concurenței neloiale și a celor care pun în pericol siguranța pe drumurile publice.

Pentru a rezolva problemele dificile cu care se confruntă astăzi sectorul transporturilor, unde reîncadrarea diurnelor se află în capul listei, este nevoie de unitate în interiorul breslei. Lipsa dialogului cu autorităților a devenit mai deranjată ca niciodată. Este momentul ca patronii firmelor de transport să se implice direct în negocierile cu autoritățile? O discuție despre implicare pentru bunul mers al pieței și viitorul transportatorilor din România purtată cu Dorin Jurjuț, director general și proprietar al companiei Ravitex.

Organizarea licitațiilor pentru transportul județean de călători în acest an, înseamnă, printre altele, utilizarea unui parc auto deja învechit, pentru următorii șase ani. Ar putea o poziție unitară a operatorilor de transport la nivel județean să ducă la amânare sau anulare? Am discutat cu Daniel Micu, consultant în transporturi, despre exemplul pe care l-ar putea oferi Județul Vâlcea. Ulterior înregistrării interviului, Consiliul Județean Vâlcea a transmis o adresă prin care a solicitat Primului-ministru al Guvernului, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației promovarea urgentă a unui act normativ în sensul prorogării valabilității programelor de transport județene până la 30 iunie 2023. A fost de asemenea solicitat sprijinul UNCJR (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România).

Transportul județean – Amânare sau eșec

Odiseea transportului județean continuă. O amânare a licitațiilor pare pasul logic la acest moment, însă nimeni nu pare dornic să facă primul pas. Cine își dorește cu orice preț licitațiile anul acesta? Augustin Hagiu, consultant în transporturi, este invitatul acestei ediții a Dialogurile ZIUA CARGO.

Putem diminua riscul unor concluzii nefavorabile, în cazul unui control ANAF? Despre cele mai bune modalități de apărare în instanță am discutat cu avocatul Alexandru Cosmin Monac, care a câștigat unul dintre primele procese împotriva ANAF, pe tema reîncadrării diurnelor.
Anul acesta vor avea loc licitațiile pentru transportul județean de călători. Am discutat cu Augustin Hagiu, consultant în transporturi, despre potențialele capcane cu care se vor confrunta operatorii privați.